Gerber lagersalg - spar op til 25% - forbehold for udsolgte varer

Lygter

Siden tidernes morgen har lys været en nødvendighed, for at kunne overleve. De farlige dyr kom frem om natten og lys var derfor nødvendigt for at kunne holde udkig efter dem. Senere var lys vigtigt for at kunne holde udkig efter fjender. Siden er det blevet en nødvendighed for at kunne udføre sit arbejde mere effektivt, når aftentimerne var over en.

Om du skal bruge lygter for at kunne finde vej, for at se hvad du laver eller andet, har DOLK hvad du har brug for.

Sorter faldende

58 vare(r)

Sorter faldende

58 vare(r)

Hvad skal den bruges til?

Det der altid er vigtigt at spørge sig selv om inden man kaster sig selv ud i at købe en lygte, er om hvad jeg skal bruge den til, f.eks. skal den bruges til orienteringsløb, er det at foretrække en lygte som man ikke skal holde i hånden men i stedet en lygte som du kan have siddende på dig.

Skal du i stedet bruge den til at kigge rundt i din mørke kælder, giver det heller ikke meget mening at købe en stor lygte, som måske er langt mere upraktisk. Derimod, hvis du tager på telt turer ude i de mørke skove, og har brug for en stor lysvide, så er størrelsen på lygten måske ikke så vigtig, men mere effekten af den.

Herunder kommer vi med nogle gode råd til hvad du skal være opmærksom på, eller i hvert fald have med inde over dine overvejelser, inden du køber en lygte.

Vigtige informationer at holde øje med:

Når du skal købe en lygte, er der mange faktorer som spiller ind og for at du kan finde den rigtige giver jeg dig her nogle forskellige punkter, som du skal gøre dig tanker om før du investerer.

  • Lumens - lysstyrken måles i lumens, før i tiden benyttede man Watt, men ved moderne LED lys bruger man altså Lumen. Watt angiver lskildens energiforbrug, mens Lumen er et udtryk for lysstrømmen, altså mængden af lys, som lygten udsender. Selv om det ofte går hånd i hånd, betyder det altså at en høj Watt er ligmed en høj Lumen, men med LED lys er det blevet for besværligt at benytte Watt. 
    Så når du kigger på en lygte, skal du holde øje med hvor mange Lumen den har eller kan have, for nogle lygter giver dig mulighed for at ændre på funktionerne, så du nogle gange har lavt lysstyrke og dermed lav Lumen eller høj lysstyrke (høj lumen). Så skal du bruge meget bredt og skarpt lys skal du altså gå efter et produkt med et højt antal Lumen.

  • Batteri - Typen af batteri som din lommelygte bruger, kan være alt fra et enkelt AA batteri til genopladeligt batteri enten via USB eller oplader. Her er det vigtigt at tænke på batteriet iforhold til det lys, som lommelygten lukker ud, for nogle gange er et lille batteri godt, hvis lumens også er lavt, men hvis lumen er højt, er det helt sikkert at du kommer til at have en lommelygte, som hurtigt løber tør for strøm, hvis batteriet ikke passer dertil. 

  • Lysstrålen - Mange gange tror folk at et højt antal af Lumen er ensbetydig med at man også får en lygte, som kan lyse langt, men dette er ikke altid tilfældet, det kommer mange gange an på hvilken rate lyset falder i (cm pr. m) m.m. Derfor skal du kigge på lygtens specifikationer inden du køber.

  • Lygtens størrelse - dette er selvfølgelig en smagssag, om man vil have en lille kompakt lygte eller en stor stav lygte, som politiet og militæret eksempelvis benytter. Ofte er store lygter ligmed stor lysstyrke.