Dolk - Med lys og lygte

Med lys og lygte

Skal du i stedet bruge den til at kigge rundt i din mørke kælder, giver det heller ikke meget mening at købe en stor lygte, som måske er langt mere upraktisk. Derimod, hvis du tager på teltture ude i de mørke skove, og har brug for en stor lysvinkel, så er størrelsen på lygten måske ikke så vigtig, men mere effekten af den.

Når du skal købe en lygte, er der mange faktorer som spiller ind og for at du kan finde den rigtige giver jeg dig her nogle forskellige punkter, som du skal gøre dig tanker om før du investerer.

  • Lumen –lysstyrken måles i lumen, før i tiden benyttede man Watt, men ved moderne LED lys bruger man altså Lumen. Watt angiver lyskildens energiforbrug, mens Lumen er et udtryk for lysstyrken, altså mængden af lys, som lygten udsender. Selv om det ofte går hånd i hånd, betyder det altså at en høj Watt er lig med en høj Lumen, men med LED lys er det blevet for besværligt at benytte Watt. Så når du kigger på en lygte, skal du holde øje med hvor mange Lumen den har eller kan have, for nogle lygter giver dig mulighed for at ændre på funktionerne, så du nogle gange har lavt lysstyrke og dermed lav Lumen eller høj lysstyrke (høj lumen). Så skal du bruge meget bredt og skarpt lys skal du altså gå efter et produkt med et højt antal Lumen.
  • Batteri –Typen af batteri som din lommelygte bruger, kan være alt fra et enkelt AA batteri til genopladeligt batteri enten via USB eller oplader. Her er det vigtigt at tænke på batteriet i forhold til det lys, som lommelygten lukker ud, for nogle gange er et lille batteri godt, hvis lumens også er lavt, men hvis lumen er højt, er det helt sikkert at du kommer til at have en lommelygte, som hurtigt løber tør for strøm, hvis batteriet ikke passer dertil. 
  • Lysstrålen –Mange gange tror folk at et højt antal af Lumen er ensbetydig med at man også får en lygte, som kan lyse langt, men dette er ikke altid tilfældet, det kommer mange gange an på hvilken rate lyset falder i (cm pr. m) m.m. Derfor skal du kigge på lygtens specifikationer inden du køber.
  • Lygtens størrelse – dette er selvfølgelig en smagssag, om man vil have en lille kompakt lygte eller en stor stav lygte, som politiet og militæret eksempelvis benytter. Ofte er store lygter lig med stor lysstyrke.
  • Andet –Lygter kan også have forskellige features med strobelys og rødt lys. Det blinkende strobelys kan være fint at bruge som løber, der gerne vil gøre opmærksom på sin tilstedeværelse fra forbipasserende biler. Det røde lys blænder ikke og vil ikke genere dit nattesyn. Endelig kan det være at din lygte skal være vandtæt.
Scroll to Top